Σεξισμός στη δουλειά: Πώς να τον αναγνωρίσετε και τι να κάνετε

Τι να κάνεις αντιμετωπίζεις σεξισμό στο χώρο εργασίας

Μπορεί να είμαστε στο 2021, αλλά ο σεξισμός στον εργασιακό χώρο παραμένει μια σκληρή πραγματικότητα. Και ως γυναίκα είναι αρκετά πιθανό να έχετε βιώσει κι εσείς κάποιο αντίστοιχο περιστατικό. Πολλές φορές είναι δύσκολο να αντιδράσετε, ειδικά αν ο σεξισμός προέρχεται από κάποιον ανώτερό σας. Αλλά όσο τρομαχτικό κι αν ακούγεται, υπάρχουν 5 απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να αντιμετωπίσετε παρόμοιες καταστάσεις και να γίνετε πιο δυναμική.

από τη Σοφία Κροκιδά

Κάποιες φορές ο σεξισμός είναι εμφανής. Μπορεί κάποιος άντρας να σας πει ότι δεν είστε ικανή για προαγωγή, ή να προσπαθεί να σας λέει τι να κάνετε, ενώ δεν το κάνει στους άντρες συναδέλφους του. Κάποιες άλλες, μπορεί να είναι πιο δυσδιάκριτος.

Μην νομίζετε όμως ότι μια πιο ήπια συμπεριφορά δεν μπορεί να είναι σεξιστική. Μπορεί να είναι ένα σεξουαλικό ή ρατσιστικό αστείο, ένα κομπλιμέντο ή ακόμα και η αναπαραγωγή κάποιου στερεότυπου που προσβάλει τις εργαζόμενες γυναίκες.

Διαβάστε λοιπόν 5 απλά βήματα που πρέπει όλες οι γυναίκες να ακολουθήσουμε προκειμένου να ενωθούμε ακόμα πιο πολύ ως φύλο και να καταπολεμήσουμε τον μισογυνισμό μαζί.

1. Σαρκασμός και χιούμορ

Η μέθοδος αυτή είναι η καλύτερη λύση για όλες τις γυναίκες που κάνουν πίσω τη στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουν μια περίπτωση σεξισμού. Αν λοιπόν κάποιος συνάδελφος αστειευτεί για τα νεύρα σας ρωτώντας σας αν έχετε περίοδο, απαντήστε με ένα ειρωνικό σχόλιο όπως “πρόσεχε γιατί έχω νεύρα κάθε μέρα του μήνα”.

Αν θέλετε να του δώσετε μια πιο σοβαρή απάντηση που θα τον βάλει στη θέση του, υπενθυμίστε του τις έρευνες που έχουν αποδείξει ότι μία γυναίκα μπορεί να αντεπεξέρχεται σε απαιτητικές εργασιακές συνθήκες ακόμα και κάτω από μεγάλο στρες.

2.  Ενάντια στις σεξιστικές ταμπέλες

Δυστυχώς συμβαίνει συχνά. Πολλές γυναίκες στον εργασιακό τους χώρο αποκτούν τη φήμη της σκληρής, της επιθετικής ή ακόμα χειρότερα τους λένε ότι πρέπει να χαλαρώσουν. Από την άλλη, άντρες με παρόμοιο ταπεραμέντο θεωρούνται ηγετικές φυσιογνωμίες, δυναμικοί και αποφασιστικοί. Πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε αυτά τα στερεότυπα;

Συνεχίζοντας να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας απέναντι σε όποιον σας κολλάει τέτοιες ταμπέλες. Μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τους δείξετε ότι κάνουν λάθος χωρίς να τους αφήνετε να σας βάζουν στη θέση σας.

3.  Μιλήστε του

Αν ο εργοδότης σας ή κάποιος άλλος άντρας από τη δουλειά σας κάνει να νιώθετε άβολα, ένας τρόπος για να το αλλάξετε, είναι να του ζητήστε να κάνετε μια ειλικρινή κουβέντα οι δυο σας. Ίσως σας φανεί δύσκολο αν αυτός ο άντρας είναι ανώτερός σας, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας πτοήσει. Απλά αντιμετωπίστε τον με σεβασμό και αποφασιστικότητα.

Πολλές φορές ένας άντρας είναι λιγότερο αγενής όταν αντιμετωπίζει μια γυναίκα τετ α τετ και ειδικά αν τον κατηγορεί για τη συμπεριφορά του. Μπορεί να κάνει κάποια σεξιστικά αστεία ή προσβλητικά σχόλια μπροστά σε άλλους άντρες για να δείξει ότι έχει πέραση στις γυναίκες. Αν λοιπόν ειπώθηκε κάτι κατά λάθος, ο καλύτερος τρόπος για να δείξετε σε κάποιον ότι σας προσέβαλε είναι να του το πείτε ευθέως.

Δείτε Επίσης
10 βήματα για να αποκόψετε και να βγάλετε κάποιον από τη ζωή σας

4. Γυναίκες ενωμένες

Αυτό ίσως είναι το πιο δύσκολο βήμα. Για να αντιμετωπίσουμε τον σεξισμό στη δουλειά, όλες οι γυναίκες θα πρέπει να έχουμε πάντα ανοιχτές τις κεραίες μας για τέτοιου τύπου συμπεριφορές, ακόμα κι αν τις προκαλούμε εμείς οι ίδιες.

Δυστυχώς, είναι εύκολο να αποκαλέσουμε μια άλλη γυναίκα “σκύλα”, πόσο μάλλον να το σκεφτούμε. Αυτό όμως είναι από μόνο του προβληματικό. Γιατί αν δεν σεβόμαστε εμείς οι ίδιες το φύλο μας, πώς θα κάνουμε τους άντρες να μας σέβονται;

Πάνω απ’ όλα, πρέπει πάντα να είμαστε σύμμαχοι στη δουλειά. Να στηρίζουμε γυναίκες που γίνονται στόχος σεξισμού και να συγχαίρουμε όσες επιτυγχάνουν ή παίρνουν προαγωγή.

Ακόμα, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να κάνουμε μια νέα συνάδελφο να νιώσει άνετα στο καινούριο της περιβάλλον, ειδικά αν ξέρουμε ότι η συμπεριφορά των αντρών απέναντι στις γυναίκες είναι υποτιμητική. Όλες ξέρουμε πώς είναι να είσαι σε αυτή τη θέση και το να γινόμαστε μια γροθιά σε τέτοιες στιγμές μας ενώνει ακόμα περισσότερο.

5. Πάνω απ’ όλα ο εαυτός σας

Ό,τι και να κάνετε, μην αφήνετε την αρνητική ενέργεια στη δουλειά να μπαίνει εμπόδιο στην αυτοεκτίμησή σας. Σημειώστε σε ένα χαρτί τα δυνατά σας χαρακτηριστικά σχετικά με τη δουλειά που σας κάνουν να νιώθετε καλά και ανατρέξτε σε αυτά, όταν ακούτε κάποιο αρνητικό σχόλιο που σας ρίχνει. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτυπωθούν στη μνήμη σας σιγά σιγά και θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον σεξισμό μέσα από τη δύναμή σας.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.